ESC 2002: "WE WANNA WIN!"
By Giorgos Kalpakidis
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2003

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ: Maria Naumova ή αλλιως Marie N!
Η νικήτρια του 47ου Διαγωνισμού τραγουδιού της ΕUROVISION ήταν άλλη μια νεοφερμένη χώρα μεν, αλλά υποσχόμενη δε για το μέλλον του θεσμού. Με τρεις μόλις συμμετοχές στο ενεργητικό τους, οι Λεττονοί κατάφεραν να κερδίσουν το πολυπόθητο για πολλές χώρες τρόπαιο αλλά και την χαρά, την τιμή και βέβαια την ευθύνη της επόμενης
διοργάνωσης!... Μετά από μια συναρπαστική χρονιά για την Ελλάδα, ήρθε ο παρολίγον αποκλεισμός μας για το 2002!Στην 17η θέση και με 27 βαθμούς, ο Μιχάλης Ρακιντζής μάλλον δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους με το S.A.G.A.P.O. του. Η Κύπρος με μια καλύτερη ερμηνεία και παρουσία, πλασσαρίστηκε στην 6η θέση με το GIMME των ONE, σύνθεση του έμπειρου πλέον από Eurovision, Γιώργου Θεοφάνους!

Η εβδομάδα ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και με φορτωμένο το πρόγραμμα για όλους εμάς που παραβρεθήκαμε εκεί για να παρακολουθήσουμε τις πρόβες όλων των τραγουδιών, όπως και τις συνεντεύξεις τύπου που κάθε χώρα παραχωρεί.Η Ελλάδα άρχισε μάλλον άσχημα τις πρόβες της με προβλήματα στον ήχο και στα πλάνα αλλά και στα φωνητικά και την κίνηση που συνόδευε το μουσικό μέρος του τραγουδιού. Με λιγότερα προβλήματα διεξήχθει η πρόβα των κύπριων καλλιτεχνών που ήταν πρώτοι στη σειρά εμφάνισης... Τα υποτιθέμενα μεγάλα FAVORI(SWE,GER) για άλλη μια φορά καταποντίστηκαν αφού πλέον είναι σχεδόν απίθανο να μαντέψει κανείς το τελικό αποτέλεσμα της βραδυάς. Όλο και περισσότερα OUTSIDERS τα καταφέρνουν και κλέβουν μια θέση στη δεκάδα ( βλέπε Ρουμανία, Μάλτα, και Λεττονία την συγκεκριμένη χρονιά).

Πολλά παρτι και δεξιώσεις έλαβαν χώρα και πέρυσι ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε το παρτι που τρεις (-3-) Μεσογειακές χώρες οργάνωσαν από κοινού (Κύπρος, Μάλτα, Ισπανία) με καλό φαγητό, μουσική και μέγα πλήθος! Τουναντίον η Ελλάδα προτίμησε τη μοναξιά μακρυά από τη λαοθάλασσα, σε ένα CLUB λίγο πιο πέρα από τη μεσογειακή φιεστα, το οποίο δεν κατάφερε να γεμίσει όπως αναμενόταν από τους ανθρώπους της ΕΡΤ. Ο Μιχάλης και η παρέα του ερμήνευσαν τα νέα τους τραγούδια και ενθουσίασαν το λιγοστό, δυστυχώς, κόσμο που έδωσε το παρόν του. Πάντως αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετοί Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που αγάπησαν την ελληνική μουσική και την υποστήριξαν την τελική βραδυά ανεμίζοντας την γαλανόλευκη στην αίθουσα του SAKU SURHAAL!

Πολλοί έκαν λόγο για κακή διοργάνωση και προχειρότητα των Σουηδών (αφού αυτοί ανέλαβαν την τηλεοπτική κάλυψη του διαγωνισμού) πράγμα το οποίο δεν ήταν και εντελώς αναληθές, αλλά αυτό που δεν ομολογεί κανείς και ποτέ είναι πως όταν πρόκειται για τα δικά μας λάθη και την δική μας προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τον θεσμό (Όσο και αν προσπαθούμε να δείξουμε το αντίθετο) δεν μιλάει κανείς! ’ξιζε στα αλήθεια μια καλύτερη τύχη η ελληνική συμμετοχή ή βρεθήκαμε και λίγο υψηλότερα απ' ότι περιμέναμε; Είχαν άδικο αυτοί που προτίμησαν να δώσουν τις ψήφους τους σε ένα καλοστημένο μουσικοχορευτικό τρίλεπτο show και όχι σε εμάς; Ομολουγουμένος το τραγούδι που κέρδισε την πρώτη θέση δεν ήταν και ότι καλύτερο ακούσαμε εκείνη την βραδυά. Ήταν όμως το πιο έξυπνα στημένο τραγούδι επί σκηνής! Οι συμμετοχές που έκλεψαν τις καρδιές των EUROFAN ήταν με διαφορά αυτές της Γαλλίας, της Εσθονίας, της Φιλλανδίας αλλά και της Κύπρου! Αδικίες γίνονταν ανέκαθεν στην Eurovision, αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κάθε χρόνο. Πολιτικές ψηφοφορίες και λεπτές ισορροπίες μεταξύ κάποιων χωρών είναι δύσκολο να εξαλειφθούν. Αλλά και από την άλλη πλευρά ακόμα και αν μια χώρα δε φέρει το καλύτερο των αποτελεσμάτων, ένα καλό τραγούδι και μια σωστή παρουσίαση δεν ξεχνιούντε ποτέ!

Ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων χωρών κάνουν τον συναγωνισμό ( ή καλύτερα τον ανταγωνισμό) ακόμα πιο σκληρό. Οι περισσότερες νέες χώρες που διαγωνίζονται μπαίνουν πολύ γρήγορα στο κλίμα του θεσμού και για αυτό τον λόγο έχουν και τα καλά πλασσαρίσματα μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Μια μικρή αναδρομή πίσω στα τρία τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει αυτή την άποψη: 3η θέση γαι την Λεττονία το 2000 στο ντεμπουτο της, νίκη για την Εσθονία το 2001 και συνεχόμενα πλασσαρίσματα στην 5αδα και τέλος θρίαμβος της Λεττονίας το 2002!) Τι είναι αυτό που διαχωρίζει αυτές τις χώρες από την δική μας λοιπόν; Μήπως έχουν καλύτερο δυναμικό τραγουδιστών; ΟΧΙ! Μήπως η μουσική σκηνή της χώρας τους είναι ανώτερη από την ελληνική; ΟΧΙ! και πάλι ΟΧΙ! Πολύ απλά όταν έρχεται η στιγμή της επιλογής του τραγουδιού που πρόκειται να στείλουν σε έναν διαγωνισμό ευρωπαικού τραγουδιού, παίρνουν τα πράγματα πού σοβαρά και δε βιάζονται να κάνουν υπεραισιόδοξες δηλώσεις που πολλές φορές μπορούν και να εκθέσουν ανεπανόρθωτα τους υπεύθυνους του διαγωνσμού της κάθε χώρας...

Καθώς τα χρόνια περνούν, ο διαγωνισμός αυτός μεγαλώνει και φθάνει αισίως τις 26 συμμετοχές (αριθμός ρεκορ)! Αλλά και η ίδια Eurovision μεγαλώνει από του χρόνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα από πλευράς EBU! 10ΉΜΕΡΟ διοργάνωσης και 2 βραδιές με όλες τις χώρες να δίνουν το παρόν τους. Βραδιά προκριματικού την Παρασκευή και βραδιά μεγάλου τελικού το Σάββατο!!! Αυτά από το 2004 και με κάθε επιφύλαξη.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε αυτή την συνεύρεση των λαών με διαφορετικό μάτι και ας καταφέρουμε επιτέλους να κερδίσουμε τις καρδιές όλων των ευρωπαίων. Εάν πραγματικά το θέλουμε, θα το πετύχουμε.... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑ....ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΥΠΡΟΣ....

e- mail επικοινωνίας: gorgi13@hotmail.com

AΡΘΡΑ