Make your own free website on Tripod.com


H ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ Α.Ε.!

 

ΠΡΟΣ: κ. Τζώνυ Καλημέρη, γενικό διευθυντή ΕΡΤ Α.Ε
ΑΠΟ:
greek intenet community of
eurovision fans

ΚΟΙΝ: Τμήμα διεθνών σχέσεων ΕΡΤ Α.Ε

Αγαπητέ κ. Καλημέρη,

Με αυτή μας την επιστολή θα θέλαμε να πάρουμε θέση στο θέμα της εκπροσώπησης της χώρας μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, να κάνουμε κάποιες προτάσεις και να πούμε την άποψη μας σχετικά με κάποια σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό σε διάφορα Μ.Μ.Ε και αφορούν την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον επόμενο διαγωνισμό.

Ξεκινώντας θα πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια για τον φετινό ελληνικό τελικό της Eurovision που διοργανώθηκε στο “Σινέ Κεραμικός” και που ήταν άψογος τόσο από πλευράς διοργάνωσης αλλά και τηλεοπτικής κάλυψης! Ο ελληνικός τελικός που διοργανώθηκε φέτος από την ΕΡΤ ήταν κατά κοινή ομολογία ένας από τους πιο καλά οργανωμένους τελικούς που έγιναν στην Ευρώπη για την Eurovision!

Πρώτα απ’ όλα να σας πούμε ότι διαφωνούμε ριζικά με την ιδέα "τηλεπαιχνιδιού νέων ταλέντων" για την επιλογή του τραγουδιστή που θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό. Η ιστορία έχει δείξει ότι η Γιουροβίζιον έχει ανάγκη την πείρα ενός τραγουδιστή, ενώ σε χώρες που έχει εφαρμοστεί το ανάλογο πείραμα έχει αποτύχει , αφού καμία από αυτές δεν έχει καταφέρει να πλασαριστεί σε μια πραγματικά καλή θέση πόσο μάλλον να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Eπίσης διαφωνούμε με την ιδέα ανάθεσης σε ένα και μόνο συνθέτη για να γράψει το τραγούδι που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει επάξια την χώρα μας και αυτό γιατί οι περισσότεροι Έλληνες συνθέτες έχουν συμβόλαιο με δισκογραφικές εταιρίες και ενώ μπορεί το τραγούδι που έχουν συνθέσει να είναι το κατάλληλο για να μας εκπροσωπήσει, οι συμβατικές τους υποχρεώσεις όμως μπορεί να τους οδηγήσουν στην επιλογή λάθος ερμηνευτή.

Συμφωνούμε, κάτω από προϋποθέσεις, στην ανάθεση σε τραγουδιστή για την εκπροσώπηση της χώρας μας στον διαγωνισμό. Ο τραγουδιστής αυτός όμως θα πρέπει να είναι ένας καταξιωμένος έλληνας καλλιτέχνης , με πείρα πάνω στην σκηνή που θα μπορέσει να υποστηρίξει το τραγούδι που θα ερμηνεύσει. Ο καλλιτέχνης που θα επιλεγεί θα πρέπει, σε συνεργασία με την δισκογραφική του εταιρία, να υποβάλει στην ΕΡΤ Α.Ε έναν αριθμό τραγουδιών (πέντε για παράδειγμα) και στην συνέχεια μέσω διαγωνισμού το κοινό να επιλέξει το κατάλληλο τραγούδι. Αν διαλέξετε να εφαρμόσετε αυτό το σενάριο θα προτείναμε σαν ιδανικότερη λύση τον κ. Σάκη Ρουβά ή την κ. Δέσποινα Βανδή.

Συμφωνούμε με την διεξαγωγή εθνικού τελικού όπως γίνετε σήμερα όμως θα πρέπει να αλλάξουν κάποια βασικά πράγματα σε αυτόν. Καταρχήν η επιτροπή ,η οποία θα επιλέγει τα 10 επικρατέστερα τραγούδια, θα πρέπει να απαρτίζεται επί το πλείστον από νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση του τι συμβαίνει στη διεθνή μουσική σκηνή. Για εμάς θα ήταν πολύ βασικό να συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή: οι διευθυντές των μεγαλύτερων ελληνικών ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας που παίζουν ξένη και ελληνική μουσική, άνθρωποί που έχουν γνώση της διεθνής μουσικής πραγματικότητας όπως ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος , ο Θέμης Γεωργαντάς , η Ναταλία Γερμανού και άλλοι ενώ θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στην επιτροπή και κάποιον εκπρόσωπο του κοινού. Επίσης στην επιτροπή καλό θα ήταν να συμμετέχουν και κάποιοι συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδιστές (όπως οι antique) με την προϋπόθεση ότι οι δισκογραφικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται δεν θα έχουν στείλει κάποιο καλλιτέχνη τους στον διαγωνισμό (για την αποφυγή σκανδάλων).Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχει κάποιος εκπρόσωπος της ΕΡΤ Α.Ε αλλά και κάποιος καταξιωμένος έλληνας συνθέτης της σύγχρονης μουσικής σκηνής ο οποίος και θα είναι πρόεδρος της.

Αφού λοιπόν η επιτροπή θα επιλέγει τα 10 με 15 επικρατέστερα τραγούδια θα διεξάγεται ο εθνικός τελικός στον οποίο θα έχει δικαίωμα ψήφου μέσω δεκάλεπτου televoting μόνο το κοινό , καλό θα ήταν δε να υπάρχει μια εταιρία ορκωτών ελεγκτών η οποία θα ελέγχει τα αποτελέσματα του televoting.

Συμφωνούμε στην διεξαγωγή τελικού μέσω ημιτελικών, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ: Κροατία, Μάλτα, Σουηδία κ.α). Προτείνουμε διεξαγωγή δύο ημιτελικών με 10-15 τραγούδια στον καθένα, όπου τα έξι πρώτα από κάθε ημιτελικό θα περνούν στον τελικό! Και σε αυτή την περίπτωση τα τραγούδια θα επιλέγονται μόνο μέσω televoting! Καλό θα είναι να μην ανακοινωθεί η τελική σειρά κατάταξης των τραγουδιών που περνούν στον τελικό ώστε να αποφευχθεί ο επηρεασμός του κοινού! Τα αποτέλεσμα του televoting των δύο ημιτελικών, το οποίο θα ελέγχεται από μια επιτροπή ορκωτών ελεγκτών, θα ανακοινώνεται το βράδυ του τελικού λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τελικού! Με αυτό τον τρόπο το κοινό έχει την δυνατότητα να ακούσει 20 με 30 τραγούδια και όχι μόνο 10 όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Αυτές λοιπόν είναι οι προτάσεις μας για την επιλογή του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό το 2004.

Ελπίζουμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.
Με εκτίμηση
greek intenet community of
eurovision fans